Има ли пилот во авионот? Спротивно на сите закони во родното село на Таљат истакнато само албанско знаме! Никој не смее да им писне на ДУИ

190
ВО ФОРИНО ИСТАКНАТО САМО АЛБАНСКО ЗНАМЕ – СПРОТИВНО НА ЗАКОНОТ ЗА УПОТРЕБА НА ЗНАМИЊАТА НА ЗАЕДНИЦИТЕ
❗Во гостиварското село Форино, кое воедно е родното село на Претседателот на Собранието Талат Џафери, е истактнато албанско знаме од барем 10 метри на плоштадот на селото – во спротивност на Уставот и Законот за употреба на знаминњата на заедниците во Република Македонија.
Имено, станува збор за самостојно истакнато албанско знаме во центарот на с. Форино, без притоа до него да е истакнато македонското знаме, како што се превидува со Законот за употреба на знамињата на заедниците во Република Македонија.
▪️ Според чл. 5 од Уставот на Република Македонија, Државни симболи на Република Македонија се: грб, знаме и химна.
▪️Според Законот за употреба на знамињата на заедниците во Република Македонија, при истакнување на знамето на другите етнички заедници на плоштади и други јавни места, мора да биде истакнато и знамето на Република Македонија.
Истакнувањето само на албанското знаме, без притоа до него да се истакне и македонското, во соглсност со одредбите на гореспоменатиот закон претставува казниво дело.
📣 Дополнително, оваа постапка на локалните власти е доказ за беззаконието кое владее во оваа држава, и своевидна провокација со цел да се подгреат етнички тензии.
May be an image of sky and road
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Пристапете директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа