АКУТНА ЕПИДЕМИЈА НА ХЕПАТИТИС КАЈ ДЕЦАТА?! CЗО НЕМА ОДГОВОРИ ДАЛИ Е ОВА ОД BAKЦИНИТЕ?

Најмалку 169 деца на возраст од еден месец до 16 години се заразени со случаи на акутен хепатитис во епидемија која опфаќа најмалку 11 земји, според Светската здравствена организација.

Најмалку едно дете беше мртво, а на 17 им беше потребна трансплантација на црн дроб од болеста. Најголем број случаи, 114, се пријавени во Обединетото Кралство, додека 13 се од Шпанија, 12 од Израел, девет во САД и помал број во Данска, Ирска, Холандија, Италија, Норвешка, Франција, Романија. и Белгија.

Повеќето случаи немаа треска, ниту некој од вообичаените вируси кои обично предизвикуваат акутен вирусен хепатитис, како што се аденовирусите, кои предизвикуваат хепатитис А, Б, Ц, Д и Е.

„Сè уште не е јасно дали има зголемување на случаите на хепатитис или зголемување на свеста за случаите на хепатитис кои се случуваат со очекуваната стапка, но остануваат неоткриени“, соопшти СЗО. „Иако аденовирусот е можна хипотеза, истрагата за причината е во тек.

Според саботното соопштение, клиничкиот синдром „меѓу идентификуваните случаи е акутен хепатитис (воспаление на црниот дроб) со значително покачени ензими на црниот дроб“, со многу гастроинтестинални проблеми како дијареа, абдоминална болка и повраќање „претходна презентација со тежок акутен хепатитис“ заедно со зголемени нивоа на ензими на црниот дроб или аланин аминотрансаминаза и жолтица.

Симптоми на хепатитис:

темна урина.
чешање на кожата.
жолтица на очите и кожата (жолтица).
болки во мускулите и зглобовите.
висока температура.
чувство на болка.
постојано се чувствувате невообичаено уморни.
губење на апетит.
болка во стомакот.

Повеќето случаи немале треска, според СЗО, која додава дека истрагата треба да се фокусира на фактори како што се „зголемена чувствителност кај малите деца по пониски нивоа на циркулација на аденовирус за време на пандемијата COVID-19, потенцијал за нов аденовирус и коинфекција САРС-КоВ-2.

Да не е можеби ова од ….?

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа