САД се решени до корен да ја уништат Украина! Неински: Ако не дадеме оружје, Русија побрзо и полесно ќе ја разбие Украина

120

„Навредливо е тоа што толку долго Бугарија не успеа да најде сила и политичка волја да и помогне на Украина со оружје“, објасни поранешниот министер за надворешни работи. 

Прашање од национален интерес за Бугарија е Украина да си го врати суверенитетот, да биде заштитена, а тоа оди преку фактот дека е поддржана со оружје. Ова во етерот на „Вашиот ден“ на НОВАЊУС го рече поранешната министерка за надворешни работи Надежда Нејнски. Според неа, недавањето воена помош за Украина значи Русија да ја разбие Украина.

„Повеќе од два месеци бугарската влада не можеше да одлучува за вооружувањето на Украина, а повеќе од два месеци се води војна. Навредливо е што толку долго Бугарија не најде сила и политичка волја да и помогне на Украина со оружје“, објасни таа.

Неински појасни дека во јавноста на оваа тема се шират неколку митови.

„Мит е дека Бугарија мора да биде неутрална. Кога една земја извршила инвазија на друга, да се биде неутрален значи да се биде соучесник. Друг мит е дека не треба да даваме оружје, бидејќи така ќе ја продолжиме војната. Ако не обезбедиме оружје, Русија побрзо и полесно ќе ја разбие Украина. Исто така, многу се зборува за тоа дали ова е само украински проблем. „Ако Украина биде скршена од Русија, безбедноста во Црното Море е доведена во прашање“, рече поранешниот дипломат.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Пристапете директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа