Руски дипломат откри кога ќе заврши воената операција во Украина

127

Специјалната воена операција на Русија ќе заврши кога ќе се елиминираат заканите предизвикани од преземањето на контролата врз Украина од страна на НАТО, изјави директорот на одделот за ЗНД во руското Министерство за надворешни работи, Алексеј Полшчук.

 

„Специјалната воена операција ќе биде завршена кога ќе се завршат нејзините задачи, вклучително и заштита на цивилното население во Донбас, демилитаризација и денацификација на Украина, како и елиминирање на заканите за Русија кои доаѓаат од украинска територија поради преземањето на Украина од НАТО“, тој. рече.дипломат.

Тој додава дека специјалната операција се одвива според планот.

Сите нејзини цели ќе бидат остварени“, нагласи Полишчук.

Тој исто така рече дека петте постојани членки на Советот за безбедност на ОН – Русија, Кина, Велика Британија, САД и Франција – би можеле да ја формираат основата на државите гаранти за Украина. Според дипломатот, за тоа се разговара на руско-украинските преговори.
„Покрај неутралниот, неврзан, ненуклеарен статус на Украина, кој предвидува нејзина демилитаризација и денацификација, во овие преговори се разгледуваат прашањата за обезбедување безбедносни гаранции за таа земја од голем број земји. Се претпоставува дека основата на институцијата држава гарант би можеле да бидат „петте“ постојани членки на Советот за безбедност на ОН. „Не се исклучени ниту другите опции, па се уште не е утврден точниот список“, објаснува Полишчук.

 

Украинскиот претседател Владимир Зеленски претходно изјави дека мировниот договор со Русија може да се состои од два документа – едниот мора да се однесува на безбедносните гаранции за Украина , а другиот на односите со Русија.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog