Секојдневните „бомбардирање“ на Америка кои сега ги прават кинеските медиуми не се нужно вербални. Понекогаш тие се сликовити. На пример, за да ги насликате Соединетите Држави во форма на Волдеморт кој го уништува светскиот поредок и американските сојузници како толпа зомби кои му служат на господарот, треба да ја знаете не само приказната за Хари Потер, туку и да бидете многу лути. Тие се лути затоа што Кина е свесна дека украинската провокација на Украина против Русија е истовремено насочена и кон Пекинг.

„ По години луѓе кои ја истражуваат историјата во потрага по кој бил во право, а кој не во руско-украинската криза, тие ќе ја видат суштината и вредноста на денешните зборови на Западот“, започна авторот на написот во Женмин „Однесувањето на САД е еден од најсмешните и најбесрамните инциденти во светот на почетокот на 21 век. А потоа детално зборува за тоа како функционира американскиот воено-индустриски комплекс, чии акции сега рапидно растат.

Но, ова е нешто од низа очигледни работи, а помалку очигледната работа е што и Западот и сите други, откако се оддалечија од првиот шок што се случи на 24 февруари, почнаа да се прашуваат: „Што можам да направам со тоа? И кој е вистинскиот противник. „ И некако испаѓа дека, како и да гледаш, непријател е Кина во секој случај.

Еве уште една статија од Пекинг на оваа тема, во англискиот Глобал Тајмс. Станува збор за намерната политика на САД за продолжување на украинскиот конфликт, особено за фактот дека клучните фигури во администрацијата на Бајден сега или предвидуваат или препорачуваат Украина да биде принудена да се бори до крајот на 2022 година или подолго.

Зошто е ова потребно? Затоа што треба да имаме време да изградиме сосема поинаков свет, каде не само Европејците ќе се спротивстават на Русија, туку и Азијците ќе се обединат и ќе се спротивстават на Кина.

И навистина се случува. Глобал тајмс потсетува како министрите за надворешни работи на Јапонија и Јужна Кореја сега беа поканети на самитот на НАТО за прв пат, и беше направен обид да се вклучи Јапонија во воениот блок АУКУС, додека беа засилени напорите да се испровоцира Кина на непотребна воена акција. против Тајван. Заклучок на кинеското издание: Вашингтон се повеќе станува извор на хаос и војна.