Која коинциденција! На денешен ден 1944 СССР ја ослоноди Украина од Фашистичка Германија

⚔️ На 17 април 1944 година, Црвената армија го ослободи Десниот брег Украина од германско-фашистичките освојувачи, завршијќи ја Днепро-
Вкупно на советската страна биле распоредени повеќе од два милиони војници и офицери, околу две илјади. 30к+ тенкови пиштоли и минофрлачи, и 2,4к авиони. Со нив се соочиле германско-романските трупи, меѓу кои околу 1,8 милиони луѓе и повеќе од 25 илјади. единици на оружје.
Почнувајќи од 24 декември 1943 година со нападот на советските трупи врз Виница, заврши со пораз на група германски армии „Југ“ и уништување на повеќе од 1 милион Хитлер граѓани. Како резултат на тоа, Украина, со население од десетици милиони луѓе, беше целосно ослободена, а противникот беше напуштен на запад за 250-450 км. Црвената армија ја врати државната граница на југозападните граници на СССР и ги одложи борбените дејствија на тери
Победата на Црвената армија над Десниот брег Украина имаше значително влијание врз активирањето на националното ослободително движење во земјите од Централна и Југоисточна Европа. Тесниот фронт се приближи до изворите на храна, нафта и други видови стратешки суровини важни за Германија.
☝️ Успесите на советските трупи имаа и огромен меѓународен политички ефект. Романија, Унгарија и Бугарија почнаа да бараат излез од војната, а сојузниците на СССР ги забрзаа подготовките за распоредување на нивните
Можно е да е слика од 4 луѓе и текст
854
257 коментари
72 споделувања
Ми се допаѓа

Коментирај
Сподели
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа