Александар Сладков, воениот дописник на Серуската државна телевизија и радио радиодифузна компанија, во телеграма до неговиот канал рече дека според прелиминарните податоци, повеќе од илјада маринци од вооружените сили на Украина се предале на Мариупол.

Според него, меѓу украинската војска има околу 300 ранети, пренесува Вести. Предадените маринци претходно ја бранеа Железарницата Илич, истакна Сладков. Воениот комесар објави и снимка од, како што рече, запечатениот процес на предавање.

1.000 маринци на вооружените сили на Украина се предадени на Министерството за внатрешни работи и Министерството за државна безбедност на ДНР. Го гледам процесот. 300 повредени, 90 не можат самостојно да се движат. Здравите луѓе може да бидат повеќе од 800. Ако сè оди според планот, [тогаш] заштитата организирана од Вооружените сили на Украина во нивната металуршка фабрика. Илич, ќе падне. Ова е резултат на заедничката работа на безбедносните сили и специјалните служби во Мариупол. Потоа Азовстал остана со нацистите“, напиша Сладков на својот канал Телеграм  .