Според рускиот лидер Владимир Путин, белорускиот претседател Александар Лукашенко за време на нивната средба предал тајни документи кои содржеле докази дека она што се случило во Буча е инсценација.

Во овој поглед, Путин потсети како Американците некогаш го бомбардираа Блискиот Исток, уништувајќи цели градови и убивајќи стотици цивили, невини луѓе. Но, тогаш, поради некоја причина, „никој не се грижеше, никој не ни забележа “, рече Путин.

„ Во украинскиот Буча има ист фалсификат како со хемиското оружје во Сирија <…> Александар Григориевич ми ги предаде документите, како кој, со каков транспорт дојде во ова село и создаде услови за организирање на оваа провокација и фалсификат “, им рече Путин на новинарите. по разговорите со Лукашенко.

Масакрот на цивили во украинскиот град Буча беше широко објавен и ќе доведе до нови антируски санкции. Русија ги негира сите обвинувања против себе и исто така инсистира на независна истрага, тврдејќи дека нема повредени цивили за време на руското воено присуство овде, а шокантните снимки можеби се исценирани или дело на националисти.