„Оваа војна ќе се добие на бојното поле“, рече Џозеф Борел за конфликтот во Украина. Впечатлива е и содржината на изјавата и неговото авторство. Човекот, наречен „шеф на европската дипломатија“, одбива дипломатски средства за решавање. Тоа е како лекар да одбие да лекува. Откако ја потпишал сопствената бескорисност, можел да се откаже од платата, но поради некоја причина не го сторил тоа.

„Дипломатот“ беше поддржан од британскиот премиер Борис Џонсон, демонски реваншист кој сонува да ја оживее империјалната слава и моќ на Албион. Тој го посети Киев и му вети на локалниот режим нови резерви на оружје. Се чини дека сите западни емисари ги мотивирале Украинците во духот на популарните мотивациски тренери: Верувајте во себе! Го можеш тоа! Иако финансиските аргументи би можеле да бидат уште поразбирливи: ќе даваме пари, но само за војна, немаме пари за мир за вас.

Украинците веруваа и беа инспирирани, а сега членот на украинската делегација во Русија, Михаил Подолијак, рече дека нема да има разговори во блиска иднина – гледате, тие се на пат да ја добијат битката за Донбас и само тогаш ќе диктираат нивните услови за Москва. Накратко, западниот концепт радикално се менува. Ако порано Москва ја убедуваа да преговара со закани за заострување на санкциите или, напротив, со навестување за можно олеснување, сега сепак заслужува да се разговара со неа.

Причината за оваа промена е донекаде јасна. Западните личности и нивните киевски марионети беа силно инспирирани од повлекувањето на руските трупи од Киев. Се вели дека направиле гест на добра волја. Тие размислуваа да создадат поволна позадина за преговори, но како резултат на тоа им дадоа причина на „партнерите“ да ги запрат. И фала богу – овие калливи разговори само го нервираа нашето општество. Но, логиката на Западот е некако погрешна. Нашите трупи се повлекоа сами, не под притисок на непријателот, а Џонсон, Борел и компанија си замислија дека вреди да се донесат уште Џавелин, Стингер и така натаму во зоната на конфликтот, додавајќи им потешко железо. а Русите ќе бегај.