Синтија Чунг – предавач, публицист, ко-основач и уредник на Фондацијата Rising Tide (Монтреал, Канада); пишува и за Фондацијата за стратешка култура, каде што е објавена оваа студија.

Првиот дел од серијата „Проверка на факти“ го постави прашањето: „Зошто има толку многу нацисти во Украина денес?“ (Https://cynthiachung.substack.com/p/fact-checking-the-fact-checkers-why ? s = w)

Написот предизвикува дополнително прашање: „Дали САД и евентуално НАТО се вклучени во финансирањето, обуката и политичката поддршка на неонацизмот во Украина, и ако е така, за која цел?

Дојдовме до заклучок дека за целосно да одговориме на овие прашања, мора да се свртиме кон историските корени на украинскиот национализам и неговата поврзаност со американското разузнавање и НАТО по Втората светска војна.

Историските корени на украинскиот национализам

Денес тие укажуваат на раѓањето на украинскиот национализам на почетокот на дваесеттиот век. Сепак, постојат некои важни историски појдовни точки кои треба однапред да се разјаснат.

Киевска Русија – постоела од крајот на IX до средината на XIII век, е федерација во североисточна Европа, составена од различни народи, вклучително и источни Словени, Балти и Финци, управувани од династијата Рурик. Денешна Белорусија, Русија и Украина сите го признаваат населението на Киевска Русија како нивни културни предци.

Киевска Русија престана да постои како резултат на монголската инвазија во 1240-тите. Ограноците на династијата Рурик, сепак, продолжуваат да владеат со териториите на Русија, како што е кнежевството Галициско-Волин (чии делови сега се Украина и Белорусија), Новгородската Република (која ги покрива териториите на денешна Финска и Русија) и Владимир-Суздал, кој стана Големото Војводство Москва се смета за лулка на големиот руски јазик и нација.

Карта на кнежевствата на доцната Киевска Рус (по

смртта на Јарослав I во 1054 година). Извор Википедија.

Галициско-Волинското кнежество било признато како вазал на Златната орда во 14 век. Златната орда првично била монголско, а подоцна турско канатско, вкоренето во северозападниот дел на Монголската империја.

Откако Јуриј II Болеслав, принцот од Галиција-Волинија, бил отруен во 1340 година, започнала граѓанска војна. Заедно со борбата за моќ, помеѓу 1340 и 1392 година, избувнаа војни за контрола над регионот помеѓу Литванија, Полска и нејзиниот сојузник Унгарија, познати како Галициско-Волин војни. Во 1349 година кнежевството било освоено од Полска.

Во 1569 година, како резултат на т.н Унијата Лублин, Кралството Полска и Големото Војводство Литванија се обединуваат за да го формираат Полско-литванскиот Комонвелт, кој е голема сила во Европа повеќе од 200 години. Но, во 1648-1657 година, како резултат на востанието на Богдан Хмелницки, наречено и војна меѓу Козаците и Полска, на источните територии на Комонвелтот беше формиран украинскиот козачки Хетманат. Под Хмелницки, Запорожските Козаци, сојузници со Кримските Татари и локалните селани, се бореа против полската власт и силите на Обединетото Кралство. Многу Полско-Литванци, римокатоличко свештенство и Евреи беа заклани за време на востанието. Така, Хмелницки денес станува главен херој на украинската националистичка историја.

До 1772 година, некогаш моќниот полско-литвански Комонвелт се распаѓаше. Во текот на три последователни поделби на Полско-литванскиот Комонвелт, Хабсбуршката монархија, Кралството Прусија и Руската империја ги поделија нејзините земји.

При првата поделба на Полска во 1772 година, Хабсбуршката монархија – односно Австриската империја (по 1867 година Австро-Унгарија), го добила „Кралството Галиција и Лодомерија“. Лодомерија е латинизирана форма на името Владимир – принц од Новгород, великиот војвода од Киев, кој владеел со Киевска Русија од 980 до 1015 година. За време на третата поделба на Полска во 1795 година, Руската империја го добила поголемиот дел од Волинија.

Карта на поделбата на полско – литвански Комонвелт

(често се нарекува само Полска) во 1772, 1793 и 1795 година.

Во 1914 година, Европа беше вклучена во Првата светска војна. Во март 1918 година, по двомесечни преговори со Централните сили (Германија, Австро-Унгарија, Бугарија и Отоманска Турција), новата болшевичка влада на Русија го потпишала Договорот Брест-Литванија. Како услов за мир, Русија е принудена да ги отстапи териториите на Полска, Белорусија, Украина, Финска, Естонија, Латвија и Литванија. Сепак, забележуваме дека Првата светска војна не е завршена; официјално заврши на 11 ноември 1918 година.

Како резултат на договорот, 11 нации во поранешната Руска империја станаа „независни“ во Источна Европа и Западна Азија, вклучително и Украина. Всушност, тие станаа вазални држави на Германија со произлезените политички и економски зависности. Кога Германија ја загуби војната, по ноември 1918 г. Договорот Брест-Литванија е поништен. Со капитулацијата на Германија, распадот на Австро-Унгарија и Руската империја, Полска и Украина прогласија независност.

За време на Хабсбурзите, релативно благиот третман на националните малцинства овозможи да се развијат и полските и украинските националистички движења. Сепак, и двајцата имаат претензии кон Галиција. Во Западна Галиција, каде полскиот главен град бил Краков, мнозинството од населението се Полјаци, додека во Источна Галиција, срцето на старата Галиција-Волинија, преовладува украинското население.

Од ноември 1918 до јули 1919 година, се водеше војна меѓу Втората полска република и украинските сили (составени од Западноукраинската Народна Република и Украинската Народна Република). Полска ја освојува и повторно ја окупира Галиција.

Полско-советската војна следеше помеѓу февруари 1919 и март 1921 година. Тоа се совпадна со серија конфликти наречени Украинска војна за независност (1917-1921), што доведе до формирање на украинска република. Во 1922 година, Украина беше поделена помеѓу болшевичката украинска ССР, Полска, Романија и Чехословачка. Втората полска република го вратила Лавов, заедно со Галиција и поголемиот дел од Волинија; остатокот од Волинија стана дел од Украинската ССР.

Во 1929 година, во Источна Галиција, под контрола на Полска, беше основана Организацијата на украинските националисти, борејќи се за независна и етнички хомогена Украина. Од самиот почеток, имаше тензии во ООН меѓу младите радикални галициски студенти и постарото раководство на воените ветерани кои пораснаа во Австро-унгарската империја. Помладата генерација знае само за угнетувањето на новата полска влада и ја прифаќа тактиката на незаконски дејствија. Ова ги прави поимпулсивни, насилни и немилосрдни.

Во овој период, полската репресија врз Украинците се засили. Многумина од нив, особено младите (кои веруваат дека нема иднина), ја губат вербата во традиционалниот правен поредок, во постарата генерација и во западните демократии, за кои велат дека ѝ вртат грб на Украина.

Карта на Европа во 1922 година

Во 1934 година, членовите на ООН го убиле полскиот министер за внатрешни работи Бронислав Пјерацки. Меѓу осудените за убиството се Стефан Бандера и Микола Лебед. И двајцата успеале да побегнат откако Германците ја нападнале Полска во 1939 година.

Како што се интензивираше полската репресија, се зголемуваше и поддршката за ООН. Се проценува дека до почетокот на Втората светска војна, ООН имаше 20.000 активни членови и многу повеќе поддржувачи во Галиција. Во 1940 година, ООН се подели на ООН-М, предводена од Андриј Мелник; и OUN-B, предводена од Стефан Бандера, која ги вклучува повеќето нејзини членови во Галиција и се состои главно од млади луѓе.

Во август 1939 година, Советскиот Сојуз и нацистичка Германија потпишаа пакт за ненапаѓање познат како пакт Молотов-Рибентроп, кој предвидуваше поделба на Полска. Источна Галиција и Волинија повторно се обединуваат со Украина, овој пат со Украинската ССР.