Германската економија не може да се откаже од рускиот гас, изјави извршниот директор на Бош, Стефан Хартунг во интервју за Handelsblatt. Според него, последиците од ембаргото на рускиот гас ќе бидат многу позначајни од последиците од пандемијата и ќе бидат многу потешко да се надминат.

Поради антируски санкции, суспендирани се значителен дел од испораките на Бош за Русија, изјави новиот шеф на компанијата Стефан Хартунг во интервју за Handelsblatt. Сепак, компанијата има области на интеракција со руски клиенти кои сè уште не се под санкции – и Bosch нема да ги спречи, рече Хартунг.

„ Ние сме одговорни за сите наши вработени. Речиси 360 луѓе во Украина и 3.500 луѓе во Русија. „ Продолжуваме да плаќаме плати, вклучително и во оние области каде што сè уште не се работи “, беше цитиран Хартунг.

Шефот на Бош, исто така, нагласи дека на неговата компанија и се потребни испораки на руски гас. „Факт е дека ни треба гас за производство. Bosch покрива 20 проценти од потребите за енергија со гас. Ако Германија еднострано одбие руски гас, тогаш ќе пропаднат важни елементи од синџирите на снабдување, а не само кај Бош. Затоа јас сум силно против брзиот прекин на испораките на гас “, рече Хартунг.

Хартунг предупреди дека во случај на прекин на испораките на гас, компанијата може да се соочи со речиси итно прекинување на целото индустриско производство. Тој исто така истакна дека последиците од ембаргото за гас ќе бидат многу позначајни од последиците од пандемијата и ќе бидат многу потешко да се надминат. Шефот на Бош рече дека ембаргото на рускиот гас ќе доведе до тоа Германија да ја уништи индустриската база на нејзината економска моќ.

Хартунг изрази и сомневање дека во сегашната ситуација светот е поделен на два табора. Тој истакна дека современиот свет е толку тесно испреплетен со глобалните синџири на снабдување што е речиси невозможно да се замисли поделба како во годините на Студената војна.