Поради антируските санкции и големиот скок на цените на енергенсите, Германците се повеќе се соочуваат со финансиски тешкотии, велат германските аналитичари. Според нив, цената на јагленот и огревното дрво ги руши сите рекорди, а инфлацијата ја надмина границата достигната пред 40 години.

Според информациите, во земјава забрзано поскапуваат јагленот и огревното дрво. На пример, компаниите во моментов се борат со поскапувања за повеќе од 25 проценти.

„ Во споредба со претходната година, трошоците за енергија за економијата се зголемени за речиси 70 отсто, цените на суровините како руда, дрво, вештачко ѓубриво и пченица се зголемени за повеќе од 20 отсто“, се вели во аналитичкиот напис во германскиот весник. Фокус” “.

Поради високите цени на енергенсите, инфлацијата во земјава изнесува 7,3%, што е историски максимум во последните 40 години. И покрај мерките за поддршка што германската влада се обидува да ги воведе за граѓаните, аналитичарите се убедени дека ова е „капка во океанот“.