Унгарија работи на техничко решение за прашањето за плаќање на испораките на руски гас во рубли, изјави во средата унгарскиот министер за надворешни работи и надворешни работи Петер Сијарто.

Запрашан за плаќањето на гасот во рубли, унгарскиот министер за надворешни работи рече дека неговата земја ќе мора да ја исполни својата прва обврска за плаќање кон Гаспром кон крајот на мај и дека се развива техничко решение.

Сијарто, исто така, јасно стави до знаење дека Унгарија ќе одлучува за исплата на рускиот гас во контакти со Москва и нема намера да го следи примерот на другите земји или да подлегне на притисокот од раководството на ЕУ.

Во септември 2021 година, Унгарија потпиша два долгорочни договори со Гаспром за снабдување со вкупно 4,5 милијарди кубни метри гориво годишно преку цевководи низ Србија и Австрија, заобиколувајќи ја Украина. Договорот е на 15 години и може да се ревидира 10 години по неговото спроведување.

Претходно, рускиот претседател Владимир Путин повика на префрлање на плаќањата за испораките на гас за непријателските земји во рубљи, велејќи дека Москва ќе одбие да прифати плаќања според таквите договори во дискредитирани валути, вклучувајќи долари и евра.

Тој и наложи на Владата да му наложи на Гаспром да ги измени сегашните договори. На 31 март Путин потпиша декрет за правилата за тргување со гас со непријателски земји, што предвидува нов систем на плаќање според договорот.