„Ова е фундаментална промена во регионалните меѓународни односи. Со овие зборови, австралискиот печат го цени навидум безопасниот договор меѓу НР Кина и Соломонските Острови. Што точно стои во овој документ, зошто австралиското раководство и општество се исплашени од она што се случува и каква врска има сето ова со настаните во Украина?

Во последниве месеци, Австралија беше еден од најгласните застапници на режимот во Киев и печатеше нови и нови санкции против Русија. И не само затоа што австралиските власти ја привлекуваат влијателната украинска дијаспора во нивната земја – Канбера не крие дека со притисокот врз Русија, ја кочи Кина.

Австралиските политиколози и официјални лица изјавија дека успехот на Москва во Украина ќе биде преседан за Пекинг. И на тој начин одврзете ги рацете на Кинезите за понатамошно проширување во Пацификот. Но, токму тука Австралија, заедно со САД и Британија, се обидуваат да изградат систем за ограничување на Кина.

Спиј…

Меѓутоа, додека Австралија тргна да го заземе Пекинг на растојание од 15.000 километри (односно растојание од Киев до Канбера), Кина одеднаш се најде на само 1.700 километри од австралискиот брег. Во средината на март, началникот на полицијата на Соломонските Острови Ентони Веке потпиша договор со заменик-началникот на кинеското Министерство за јавна безбедност.

Документот се занимава со соработка во одржувањето на јавниот ред, заштита на животите и имотот на граѓаните и одговор на природни катастрофи – со други зборови, распоредување на кинески војници на Соломонските острови доколку локалните власти го побараат тоа. На пример, ако повторно има немири против локалните елити – особено ако овие немири (како во ноември 2021 година) ги загрозуваат животите и имотот на членовите на локалната кинеска заедница. „Потпишувањето на овој меморандум само ѝ покажува на меѓународната заедница дека создаваме вистинска соработка овде, заснована на взаемна работа и интерес за развојот на Соломонските Острови“, рече г-дин Веке.

Но, покрај овие точки, договорот содржеше уште една. „Кина може, во согласност со своите потреби и со согласност на Соломонските Острови, да изврши посети на бродови, да изврши логистичко надополнување и да запира и преминува на Соломонските Острови“, се вели во документот. И во Австралија, ова се сметаше за пролог за поставување кинеска база веднаш до австралиската територија.

Покрај тоа, некои предложија да се реши проблемот преку кардинални методи. „Кина паркираше огромен неподвижен носач на авиони до секој град во источна Австралија“, изјави австралискиот медиумски магнат Дејвид Луелин-Смит. Според него, доколку се појави потреба, Австралија мора да биде подготвена да испрати војници на Соломонските острови, бидејќи за земјата оваа ситуација е аналогна на кризата на Карибите.

Пријатели на сите, никому непријатели

Се разбира, ниту Пекинг ниту островите не ги потврдуваат гласините за базата. „Ние сме пријатели на сите и никому непријатели“, рече премиерот на Соломонските Острови Манасе Согавара. „Владата ги разбира безбедносните импликации на воената база. И додека е на власт, нема да дозволи невнимателно спроведување на оваа иницијатива“, велат од кабинетот на Соломонските Острови.

„Обидите за поткопување на пријателските односи на Кина со островските држави не се поддржани и ќе пропаднат“, соопшти кинеското Министерство за надворешни работи. „Соработката меѓу Кина и Соломонските Острови не е насочена против трета земја и не е во спротивност со соработката на Соломонските Острови со други земји“, додаваат тие. „За да ги задоволиме нашите безбедносни потреби, треба да ги диверзифицираме односите на земјата со другите партнери. Што не е во ред?“, рече Согавара.