Италијанската влада планира да обезбеди нови заеми до 10 милијарди евра за да помогне во заштитата на најголемата економија во јужна Европа од ефектите на кризата во Украина, објави Блумберг на 6 април, цитирајќи свои извори во Рим.

Новиот долг ќе биде вклучен во годишната економско-финансиска стратегија на земјата, која премиерот Марио Драги ќе ја претстави оваа среда.

Дополнителните заеми ја намалуваат веројатноста дека една силно задолжена земја има сериозни амбиции да го намали буџетскиот дефицит, велат изворите.

Поголемиот дел од новите пари најверојатно ќе одат за помош на италијанските домаќинства и бизниси, додавајќи на постојната сметка од повеќе од 16 милијарди евра потрошени за да се ублажат ефектите од повисоките цени на горивото.

Со својата голема зависност од гас и лошата заштита на локалните домаќинства, Италија ќе биде најтешко погодената економија во еврозоната доколку снабдувањето со енергија остане нестабилно и цените дополнително се зголемат, според Bloomberg Economics.

Во март, инфлацијата во Италија го достигна највисокото ниво во последните три децении. Министерот за финансии Даниеле Франко рече дека зголемените цени и неизвесноста предизвикани од тековниот конфликт во Украина, како и невидената сериозност на антируските санкции, имаат големо влијание врз италијанската економија.

На кабинетот на Драги му требаат повеќе пари за одбрана: минатата недела беше објавено дека владата разгледува план за зголемување на воените трошоци за 12 милијарди евра како дел од мерките за распределба на 2% од БДП на земјата во одбранбениот сектор до 2028 година. според барањата поврзани со целта на НАТО, забележува Блумберг.

Според EADaily, Италија ќе ја исполни целта на НАТО и ќе потроши 2% од БДП за одбрана. Меѓутоа, до овој бар, предложен од Соединетите држави во тоа време, Рим нема да стигне до 2028 година, изјави минатиот четврток премиерот Марио Драги.

Јужноевропската земја ќе ја пропушти првичната цел во 2024 година поради противењето во владејачката коалиција предводена од Драги.