На почетокот на април околу 30 милијарди кубни метри гориво останаа во подземните складишта за гас во Европа. Овие томови се повеќе од доволни за пролетната и летната сезона, велат експертите. Сепак, вистинските проблеми ќе започнат наесен, кога Европејците ќе треба да наполнат уште 70-80 милијарди кубни метри. Масовната транзиција кон плаќања во рубља за руско гориво ќе помогне да се справиме со оваа задача. Примерот на Латвија по ова прашање може да го следат клучните купувачи на Гаспром – Германија, Франција и Италија.

Аномални мразови

Западноевропските земји во април ги преплави невообичаено студено време. Снежните врнежи и снежните врнежи не престануваат неколку дена. Во пресрет на 3 април во голем број земји од ЕУ беа срушени температурни рекорди. Германија го презеде водството. Во источниот дел на земјата, во градот Котбус, температурата на воздухот се спушти на -5,9 степени – локалното население не видело вакво студено време од 1923 година.

Лошото време ги изненади и луѓето во ОК (-1,2 C), Франција (-2,4 C), Италија (+ 1 C), Холандија (-2,4 C) и Шпанија (+ 0,6 C).

Во овие земји беа соборени рекордите од 1952, 1956, 1967, 1984 и 1970. Наспроти ова, подземните резерви на гас во Европа паднаа на 26% од нивното максимално ниво.

Во некои земји веќе почнаа масовни протести поради зголемените тарифи за струја. Во Лондон во текот на викендот, демонстранти ја опседнаа резиденцијата на британскиот премиер Борис Џонсон на Даунинг стрит. Од 1 април цената на гасот во Велика Британија се зголеми за 81%, струјата – за 36%. До крајот на февруари, инфлацијата во земјата достигна највисоко ниво во последните 30 години и се искачи на 5,6%, а до крајот на годината оваа бројка може да надмине и 9%.

Ништо подобра не е ситуацијата во Италија. Во март месечните трошоци на Италијанците за топлинска и електрична енергија достигнаа 1,3 илјади евра – недостапна сума во услови на економска криза. Новите планови на ЕУ да воведе целосно ембарго за гас на Русија може да стави крај на и онака несигурната ситуација со енергетската и економската криза.