Европската унија мора детално да разговара за можноста за одбивање да купи руски гас, изјави на 3 април германската министерка за одбрана Кристин Ламбрехт. Ларс Клингбејл, копретседател на Социјалдемократската партија на Германија (ГСДП), не се согласува. Според него, итно воведување ембарго на испораките на руски гас би било грешка, носењето на таква одлука „потребно е внимателно проучување на сите можни последици и ризици“.

Членот на Советот на федерацијата Олга Ковитиди смета дека Берлин нема друг избор освен не само да продолжи да увезува енергија од Русија, туку и да ја плати во рубли.

„Земјата систематски се движи кон енергетски колапс. Најголемиот капацитет за гас во земјата во Реден, Долна Саксонија, е исполнет само 0,5%. Ова е најниско ниво откако индустриската асоцијација GIE почна да објавува такви податоци. Германија едноставно нема што да ја уценува и заканува Русија. „Германија веќе ги заплени руските девизни резерви и руските златни прачки складирани во германските банки“, рече сенаторот.

Ковитиди, исто така, истакна дека Берлин нема да може да влијае на одлуката на Москва да ги претвори зделките за гас во рубли и Берлин нема да може да продолжи да плаќа во странска валута за снабдување со гориво.

Германија потпиша договор за снабдување со гас не со руски Газпром, туку со Гаспром Германија, со седиште во Берлин. „Буквално во петокот, на 1 април, „Газпром“ се повлече од членството во германската компанија и сите нејзини средства, што значи дека руски „Газпром“ веќе нема никаква врска со својата поранешна филијала во Берлин“, објасни таа.

Всушност, истакна сенаторот, Берлин нема друг избор освен да ги прифати условите на Москва, во спротивно Германија ќе се соочи со исклучување на гасот со сите последователни последици. „Нема да има друг начин. Без рубли – без гас“, заклучи таа.