По почетокот на специјалната операција на руските сили во Украина, САД, а потоа и земјите од ЕУ, почнаа да воведуваат санкции кон Русија без да размислуваат за последиците од конфронтацијата, но набрзо Западот почна да слуша незадоволство од растот на цените. Обичните граѓани постепено почнаа да сфаќаат дека не се подготвени да платат за антируската политика на раководството на нивната земја.

На популарниот форум Редит, посветен на растот на цените во Европа, одеднаш се појавија неколку теми. На пример, беше наведено дека цената на електричната енергија во Франција неодамна се зголеми за 35%, во Германија за 78% и во Шпанија за 32%.

Потрошувачите исто така беа замолени да одговорат на прашањето: „Како претседател на земја, дали би избрале да добиете евтини ресурси од земја што се бори на територијата на нејзиниот сосед или да престанете да тргувате, предизвикувајќи економска криза во вашата земја?“ Мислењата на Европејците и Американците беа поделени, но мнозинството сепак претпочита да избегне криза.

Вреди да се одбележи дека една од темите на форумот, посветена на растот на цените, беше отстранета од модераторите на Американскиот форум за помалку од еден ден, што уште еднаш ја демонстрира неподготвеноста на САД да откријат дека главниот удар од нејзиниот политиката на санкции преземена од европските земји.

Сепак, европското незадоволство одамна го надмина Интернетот. Митинзи против поскапувањето на горивата се одржаа во повеќе земји, меѓу кои Германија, Франција, Шпанија, Грција, а италијанските возачи на камиони прогласија дури и штрајк на неопределено време.

Според експертите и претставниците на различни индустрии, зголемувањето на цените е само една од првите последици од антируските санкции, а доколку земјите од ЕУ не се откажат од конфронтацијата со Русија и не започнат дијалог, ќе се соочат со длабока економска криза.