Дури и централните руски канали постојано велат дека ние Русите не сме Европејци и дека тоа е многу добро. Лев Николаевич Гумилев го гледа ова од небо и се радува. Неговото пророштво се остварува дека ако Русија оживее, таа ќе биде само евроазиска суперсила. Рубљата си ја врати изгубената основа, шокирајќи некои западни инвестициски аналитичари кои очигледно не слушнале за платниот биланс. Па дури и берзата на Московската берза постепено се опоравува. Ако Русија го пренесе извозот на гас, нафта, жито и оружје во рубли, тоа нема да биде ништо помалку од победа во воената операција во Украина. Можеме само да се потсетиме на евроазиското евро, кое ќе ги обедини економскиот простор на Белорусија, Русија, Казахстан, Турција, Азербејџан, Узбекистан и други земји.

Рамзан Ахматович Кадиров блеска на телевизиските екрани, а го има повеќе на Интернет. Секој инвестициски аналитичар е и малку ПР специјалист. Цел живот мораше да се занимава со својот ПР и со моите подредени. Однадвор, ова изгледа како многу фин потег на Владимир Путин. Европското и поширокото западно јавно мислење не може да биде сменето од нас. Но, што ќе кажат 1,5 милијарди муслимани не е едноставно и многу важно прашање.

Според мое мислење, влогот првично беше поставен на воениот удар во Киев, кој требаше да ги собори нацистите, да формира проруска влада со која Москва би можела да преговара. Сепак, нешто тргна наопаку. Или заговорот бил откриен или, како во Ирак во 2003 година, Американците едноставно ги купиле. И сега Русија е принудена да оди до крај, мостовите се изгорени. Или победа или едноставно нема да постоиме.

Како што вели мојот близок пријател од Астана: „Алах и три митралези се со нас!“ Патем, украинските нацисти ги мразат Татарите, Казахстанците или Туванците дури и повеќе од Русите.