Српски медиуми: По Пописот следува федерализацијата на Северна Македонија?

Албанците во северна Македонија станаа сериозен ривал на Македонците, барем според неодамнешниот попис. Резултатот што го добија Албанците може дури и да даде право да бараат Северна Македонија да се федерализира во одреден момент.

Ова е мислењето на Риста Никовски, поранешен македонски и југословенски дипломат, по пописот спроведен во Северна Македонија по 20 години.
Албански пописен трик

„Од самиот почеток, подготовките за пописот во Северна Македонија не беа редовни, тој беше дизајниран да го задоволи албанското малцинство кое се спротивстави на „нормалниот“ попис и тие го постигнаа тоа. Затоа Северна Македонија имаше попис како ниеден друг во светот, а тоа е истовремено да се пописат жителите, што е основа на секој попис и на дијаспората. А дијаспората е регистрирана само за да биде што поголем бројот на Албанци во самата Северна Македонија“, објаснува нашиот соговорник.

Никовски вели дека од самиот закон па наваму се било нерегуларно и затоа повеќето Македонци го бојкотирале пописот, што било голема грешка и штета за македонскиот народ.
„Добиените резултати покажуваат нереални бројки бидејќи 132.000 граѓани од македонска националност, односно 7,2 отсто воопшто не биле попишани, што значи дека не се дел од пописните резултати“, рече Никовски.

Според него, за Албанците не е пресудно колку има жители Албанци, што е околу 24,3 отсто, туку клучно е бројот на Албанците од дијаспората, кој е околу 29 отсто.

„Додека Македонците и нашата дијаспора го бојкотираа пописот, Албанците цел живот ширум светот ги охрабруваа да се запишат и сите работеа, од албанскиот премиер до албанските политичари во северна Македонија и Косово. Во секој случај, сметам дека пописот е нерегуларен и дека резултатите не се релевантни“, категорично рече Никовски.

Македонската опозиција најавува протест

Тој напоменува дека македонската опозиција најави дека наскоро ќе протестира поради начинот на кој е спроведен пописот, бидејќи, како што додава, им дава одредени раце на Албанците да се изедначат со Македонците.

„Целта на Албанците е да стигнат до третина, односно да бидат на 33 проценти и сега се многу блиску до тоа. „Иако македонската опозиција ветува дека пописот ќе се ревидира, сепак ќе биде тешко да се направи тоа, бидејќи кога нешто им оди во прилог на Албанците, најчесто тоа е крајот на приказната“, забележува нашиот соговорник.

Тој вели дека Македонија веќе функционира како јазична федерација поради Охридскиот договор и дека е потребен само мал чекор за да се дојде до политичка федерација, која ја посакуваат Албанците, што, според него, може да доведе дури и до поделба на Македонија меѓу Бугарија и Албанија..

Инаку, Демократската партија на Србите во Македонија и Српската заедница во Македонија се надеваат на официјална поддршка од Србија и ги информираат сите припадници на српскиот народ дека во втората половина на оваа година ќе спроведат попис, електронски и теренски, во кој ќе бидат наведени сите оние кои се сметаат себеси за припадници на српскиот народ.

Србите ќе го направат својот попис

Попишувањето ќе биде доброволно, а попишаните лица ќе добијат службено уверение кое ќе можат да го користат при остварување на правото на образование, стекнување имот, добивање државјанство, како и за други привилегии во нашата татковина, Република Србија.

На пописот во Северна Македонија се запишани околу 1,8 милиони луѓе, што доведува до заклучок дека избирачките списоци во таа земја се горе-долу во согласност со резултатите од пописот, бидејќи на пописот се забележани повеќе од 260.000 нерезиденти граѓани на оваа земја.

Од околу 260.000 граѓани на Северна Македонија кои живеат надвор од границите на земјата, две третини се Албанци, додека 24,45 отсто се Македонци. Последниот попис во Македонија беше спроведен во 2002 година, како дел од Охридскиот договор, со кој завршија судирите меѓу македонските безбедносни сили и албанските бунтовници, во кои беа убиени околу 200 луѓе, а 200.000 раселени.

Најсилната албанска партија, Демократската унија за интеграција, е задоволна од резултатите од пописот и наведува дека Албанците сочинуваат речиси 30 отсто од вкупното население, односно нешто повеќе од 24 отсто од оние што живеат на територијата на Северна Македонија.

Бранкица Ристиќ (сателит)

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа