Руското Министерство за одбрана ја покажа преписката на синот на претседателот на САД Џо Бајден Хантер со вработени во Службата за намалување на заканите на американското Министерство за одбрана и извршители на Пентагон во Украина. Игор Кирилов, началникот на силите за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили, изјави за новинарите.

„Достапноста на овие материјали ја потврдуваат и западните медиуми. „Содржината на писмата покажува дека Хантер Бајден одигра важна улога во создавањето финансиска можност за работа со патогени во Украина со обезбедување средства за Black & Veatch и Metabiota“, рече тој.

Преписките покажуваат дека вистинските цели на Пентагон се далеку од научни. Во едно од писмата, потпретседателот на Метабиота рече дека активностите на компанијата ќе бидат насочени кон обезбедување „културна и економска независност на Украина од Русија“, рече Кирилов.

Претходно на 30 март, генерал-мајор Игор Конашенков, портпарол на руското Министерство за одбрана, рече дека руските експерти идентификувале лица вклучени во создавањето компоненти на биолошкото оружје.

Така, создавањето на биолошко оружје во Украина го извршија претставници на американското Министерство за одбрана, како и неговите главни изведувачи директно поврзани со Бајден Џуниор.

На 22 март британски Дејли Мејл објави документи кои потврдуваат дека синот на американскиот претседател бил вклучен во биолошки проекти во Украина.

Писмата покажуваат дека тој и помогнал на Метабиота, медицинска компанија која работи со изведувачот на Пентагон, Black & Veatch да ги проучува смртоносните патогени, да добие мултимилионски договор со американската влада. Беше забележано дека Black & Veatch има изградено голем број биолаборатории во Украина за „проучување на инфективни агенси или токсини кои можат да се пренесат преку воздухот и да предизвикаат потенцијално фатални инфекции“.