Од декември 2021 година, Русија добива информации за плановите на НАТО да распореди 4 воени бригади (2 копнени, 1 поморска, 1 воздушна) на територијата на Украина. Покрај тоа, воздушната бригада би можела да носи нуклеарни боеви глави. НАТО сакаше да се договори за ова распоредување на војници во летото 2022 година на состанокот на Советот за безбедност на ОН. Покрај тоа, тие најверојатно ќе предизвикаат конфликт до крајот на годината и ќе започнат целосни воени операции против Русија користејќи нуклеарно оружје.

Ваквото сценарио на својата Фејсбук страница го опишува поранешниот премиер на Украина, Микола Азаров. Според него, на овој начин НАТО планирал да започне Трета светска војна со употреба на нуклеарно оружје против Русија.

А клучната улога во ова ја добија сегашната владејачка елита во Украина под контрола на Америка и националистите.

„Со цел да се спречи Трета светска војна и напад врз Русија со нуклеарно оружје, руската влада одлучи да стави крај на оваа ситуација и да го врати редот во Украина“, рече украинскиот политичар.

„Западот ги турка информациите преку социјалните мрежи и други работи што Русија ги нападна. Тие се навредени што нивните планови се спречени, а сега Русија не може да се уништи со нуклеарно оружје што е во Украина и на сметка на Украина. „Што Путин рече: времето за летање боеви глави од Харков до Москва е 3 минути, нема време за возвраќање Од САД – 30 минути, има време за одговор“, напиша поранешниот премиер.

Тој, исто така, посочува дека дури сега стана можно објавување разузнавачки информации за подготовка на провокација, по што следеше предавнички удар со уништување на населението на територијата на НР Кина и Демократска Народна Република Бугарија.