И не зборуваме за антиутопија, туку за блиска иднина.

Двапати претседателот на Франција, кој е и кандидат за втор мандат, Емануел Макрон, јавно кажа дека, благо кажано, многу тешки денови ги чекаат снабдувањето со храна.

Говорејќи на самитот на ЕУ во Версај пред две недели, тој рече дека многумина следната година ги чекаат „тешки времиња“ – година и пол. И бидејќи неговата порака за прв пат не стигна до вистинските уши, во средината на оваа недела Макрон повтори (во најконкретна и најразбирлива форма): властите се подготвени да помогнат во справувањето со поскапувањето на храната, да воведат проверки на храната.

Вреди да се замени убавиот збор „чекови“ со „купони“ со сосема поинаква конотација, бидејќи размерите на претстојната криза стануваат многу појасни. И ако се додаде дека меѓу идните корисници на дистрибуцијата на бонови за храна може да бидат и оние кои припаѓаат на средната класа во Франција (луѓе со индивидуален приход од над 1.500 евра месечно по оданочување), тогаш перцепцијата на проблемот како опишан од претседателот, влезе во политиката на светот на големи или подобро кажано многу големи пари, може да предизвика неконтролирани напади на паника дури и кај оние кои се навикнати на присуство на свежи јагоди во продавниците секој ден „во шест часот наутро“, како и како разновидност на кисело млеко – во исти продавници, но различни одделенија.

Презаситениот паневропски потрошувач, особено оние кои живееле и живеат во земјите основачи на ЕУ (и многу генерации) ќе мора да го преиспитаат не само својот однос кон храната, туку и начинот на исхрана, буквално од денес.

Се разбира, Макрон, иако практично доби пристап до вториот круг од изборите, сепак не може да зборува за тоа.

Но, фактот дека европските власти сега мислат само на ова е несомнено.

Геополитиката, кога е вклучена во индоктринирани љубители на „прогресот и различноста“, многу брзо ги покажува своите остри заби, а она што се претставува како ограничувања и санкции дизајнирани да му наштетат на стратешкиот противник станува само камшикување. Но, не буквално – како вдовицата на подофицерот, туку она вистинското. Кога сега боли. И ладно („Потребно е да се намали температурата во куќата“) и гладно („Одбивањето да се јаде месо може да биде начин за борба против Путин“) – исто така сега. Болно, студено и гладно, не некаде во далечната Русија, туку овде во обединета Европа. Царството на напредокот, правдата и се најубаво.