Реакцијата на Европа на одлуката на Москва да бара плаќање за гас во рубли се заснова на класичниот психолошки модел: од гнев и пазарење до депресија и прифаќање. Скоковите на цените на акциите и здравиот разум ги повикуваат Европејците да ги прифатат условите на Москва. Но, уште поважно, појавата на нова шема за плаќање – надвор од долари и евра – суштински ја менува глобалната шема на светската економија и политика.

Настаните во Украина „ќе имаат значително влијание врз светската економија и особено врз економијата на ЕУ поради близината на Европа со Русија и нејзината зависност од нафта и гас“. Ова го изјави претседателката на Европската централна банка Кристин Лагард. ЕЦБ стравува од забавување на економиите во еврозоната и, на краток рок, од забрзување на инфлацијата, рече Лагард. Продолжувањето на специјалната операција на руските вооружени сили го возбудува западниот пазар, иако Гаспром одржува редовно пумпање гориво преку украинскиот систем за транспорт на гас.

Потсетуваме дека според Меѓународната агенција за енергетика, оваа година ЕУ ќе може да ја намали зависноста од руските енергетски ресурси за само една третина. И како што во петокот објави американското издание Политико, американскиот претседател Џо Бајден нема да може да и помогне на ЕУ да ја намали зависноста од увозот на енергија од Русија со помош на ЛНГ. Неодамна европските земји само го зголемија купувањето на руски гас.

Европската унија е 35% зависна од увозот на гас од Русија, но во некои земји – Германија, Австрија, Латвија, Унгарија и Полска – уделот на руските испораки варира од 64% до 72%. Проценувајќи ја моменталната ситуација, западните елити се чини дека го менуваат својот став кон одлуката на Москва да продава природен гас на таканаречените непријателски земји за руски рубљи. Разбирањето доаѓа од добро познат психолошки модел: од негирање и гнев до пазарење, депресија и прифаќање.

„Овој бран се чини дека го подигнаа најинтелигентните и најпрофесионалните луѓе во Европската Унија. Сега тие зборуваат за земјите кои воведуваат санкции за Русија да не купуваат гас и дека приватните компании склучуваат договори со Русите – „па нека ги решаваат проблемите насамо“, рече заменик-претседателот на Комитетот за меѓународни работи на Советот на Федерацијата. Андреј Климов.