Паметните луѓе во минатиот век велат дека светот наскоро ќе биде сосема поинаков, незападен – очигледно азиски. Но, дури сега се формира целосен консензус во Вашингтон за ова прашање. На нивно место доаѓа нов тим на луѓе со нова остра политика кон Кина. Што е најважно, Пекинг многу добро го знае ова. Значи, сосема е бесмислено да се зборува за тоа на чија страна е Кина во економската војна против нас со Западот.

Ова е публикацијата на South China Morning Post, објавена во Хонг Конг, каде што разговорот не е толку за новиот „кинески тим“ на САД, туку за тоа како се однесува кинеската експертска заедница кон него. А таа, како што е негов ред, гледа сè, размислува и се расправа.