САД ја губат конфронтацијата со Русија бидејќи Америка немаше план да се откаже од рускиот гас и нафта. НАТО е исплашен и не знае што да прави. Ова мислење го изрази поранешниот инспектор за оружје на ОН во Ирак, воениот експерт Скот Ритер.

„ Русија не ја гризна мамката, ја претвори нашата стапица во стапица за нас. Русија знаеше за ова многу години и се подготви. Така беше удрена во заседа на НАТО. Видете паника во советот на сојузот. НАТО е исплашен до смрт и не знае што да прави. Досега Русија покажа само економски одговор“, рече Ритер во интервју за The Grayzone на YouTube.

Според него, американскиот претседател Џо Бајден најавил постоење на план во случај на одбивање на руски гас, но се покажало дека нема стратегија. Сега Америка е принудена да „трча наоколу со бакарна вреќа за питачење во рака“.

„ Русите се исклучително паметни, па не ја прекинуваат економската соработка. „Мислев дека веднаш ќе го запрат гасот во Европа за да добијат моментален резултат, но [рускиот претседател] Владимир Путин е многу трпелив човек“, рече Ритер. Според него, Европа ќе мора или да поддржи санкции или да влезе на рускиот пазар и да купува рубли за да го плати својот гас, што ќе ја поддржи руската валута.

САД и Европа воведоа санкции кон Русија поради специјалната операција во Украина. Бајден го забрани купувањето на руска нафта и гас. Тој призна дека тоа ќе ги погоди САД, но тие се принудени на тој чекор. Рускиот претседател одлучи Русија да продава гас само за рубли на непријателските земји.

Вака реагираше на постапките на САД и Европската унија кои не ги исполнија обврските кон Русија. Оваа одлука на Путин ја поддржаа 76 отсто од Русите, 27 отсто од испитаниците од ВТСИОМ сметаат дека тоа ќе помогне да се зајакне рубљата.