Што е Pax Russica?

Крим стана дел од Русија. Народните републики во Донбас за осум години стекнаа специфичен идентитет, што и во двата случаи доведе до создавање на нови општествено-политички услови.

Но, општествата во Донбас и Крим не можат да станат јадро на Новоросија. Барем на краток рок. Затоа, она што се случува во регионите Керсон, Николаев и Запорожје, ослободени од нацистите е сосема нов феномен. Потребно е посебно внимание.

Многу е важно да се обезбеди ред на териториите на регионите и да се изолира што е можно повеќе од проблематичните области – и од Киев и од оние области каде што се водат непријателства. Таму, на југоисток, се создава иднината. И треба да бидете многу внимателни.

Од една страна, важно е да се обезбеди безбедност на населението (а тоа бара силно присуство).

Од друга страна, потребно е да се обезбедат услови за мирен живот.

Трето, вреди да се започне со формирање територијални власти.

Четврто, регионите мора да бидат вклучени во единствен информативен простор. На луѓето треба да им се покаже слика за иднината и таа е јасно артикулирана. Без двосмисленост.

Новоросија е одлично име. Во последната фаза, ќе биде можно да се интегрираат здравите територијални и политички структури во Украина во едно.