Новинарите на британските таблоиди објавија изјава на пратеникот, во која тој коментира хипотетичко сценарио за развојот на настаните со интервенцијата на Полска во руската специјална операција на територијата на Украина.

„Дојде време руското раководство да каже конкретно: има граници и само обидете се, Полјаци, да ја доведете главата овде најмалку десет метри“, рече Шаманов, цитиран од „Дејли мејл“.

Предупредувањето беше издадено дури откако во медиумите почнаа да се појавуваат плановите на полското Министерство за одбрана да испрати околу 10.000 војници да им помогнат на вооружените сили на Украина. Изданието го цитираше и коментарот на министерот за надворешни работи Сергеј Лавров, кој рече дека таквиот потег на Варшава ќе доведе до „директни судири“ со Северноатлантската алијанса.

Продолжува специјалната операција на Руската Федерација во Украина. Клучната цел на руската војска е демилитаризирање на режимот во Киев. Руското Министерство за одбрана презентираше документи кои потврдуваат дека Киев се подготвува за воена акција против Донбас.