Денеска се одржува меѓународна конференција на тема „судска независност низ реформскиот процес – очекувања и реалност“ во организација на Здружението на судиите на Македонија во соработка и со поддршка на Амбасадата на САД во македонија. Американската амбасадорка во змејава Кејт Брнз рече дека истражувањата покажуваат оти само 8 проценти од Mакедонците веруваат во судските органи.