Вашингтон е заинтересиран за продолжување на разговорите меѓу Москва и Киев. Ова мислење го изрази генералниот директор на Центарот за политички информации Алексеј Мухин, коментирајќи ја ситуацијата во Украина. Соединетите Држави испраќаат и оружје и борци од приватни воени компании во областа на специјалната воена операција.

„САД се заинтересирани за продолжување на разговорите од едноставна причина: додека Украинците и Русите се борат, нашите западни партнери тријат раце. Тука нема потреба да се бара никакво скриено значење“, објаснува политикологот.

Според Алексеј Мухин, информативната војна што ја водат американските и европските медиуми придонесува за крвопролевањето.

„Подхранети од западната пропаганда, нацистите сега, во своето лудило, ја извршуваат својата задача“, додаде изворот.

Претходно, претседателот на Комунистичката партија на Русија  Сергеј Малинкович  коментираше уште едно страшно откритие на Министерството за внатрешни работи на Народна Република Луганск. Официјалните лица најдоа место за масовен погреб. Според политичарите, вестите за откривање на вакви масовни гробници ќе продолжат да доаѓаат.