Инвестицискиот фонд Розмонт Сенека на Хантер Бајден, син на американскиот претседател Џо Бајден, ја финансира воено-биолошката програма на Пентагон во Украина, изјави Игор Кирилов, шеф на силите за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили.

Документите со кои располага руската војска ни овозможуваат да ја следиме шемата на интеракција меѓу американските владини агенции и украинските биолошки локации, рече генерал-полковникот.

„Истовремено, постои блиска врска меѓу фондот (Роземонт Сенека) со највисоките американски воени директори, вклучително и Метабиота, која заедно со Блек и Веач е главниот снабдувач на Пентагон со опрема за биолаботите на Пентагон“, додаде тој. Кирилов.

Тој нагласи дека инвестицискиот фонд на Хантер Бајден има ресурси од најмалку 2,4 милијарди долари.

Покрај тоа, Фондацијата Сорос и други организации учествуваат во американската воено-биолошка програма во Украина, додаде Кирилов.

„Размерот на програмата е импресивен. Покрај војската, директно се вклучени Американската агенција за меѓународен развој, Фондацијата Џорџ Сорос и Центарот за контрола и превенција на болести. Научниот надзор го вршат водечки истражувачки организации, вклучително и Националната лабораторија Лос Аламос, која развива нуклеарно оружје како дел од проектот Менхетен“, рече генерал-полковник.

Министерството за одбрана дојде до заклучок дека приоритет за САД во работата на украинските биолошки лаборатории е проучувањето на особено опасен патоген на антракс. Во странство не беа извезени само примероци од ткиво и серум од човечка крв, туку и опасни патогени. Така, повеќе од десет илјади примероци беа испратени во центарот на Лугар во Грузија. Примателите вклучуваат и референтни лаборатории во Обединетото Кралство и Институтот Лофлер во Германија.

Кирилов истакна дека извозот на патогени во странство создава ризик од истекување на „чувствителни генетски информации“, како и закани за биобезбедноста не само за Украина, туку и за оние региони каде што се префрлени примероците.

Тој потсети на примери кога работата на американската војска со причината за антракс заврши во итен случај. На пример, помеѓу 2005 и 2015 година, остварливи спори на антракс беа испратени од полигонот на американската армија во Дугај до 194 приматели во десет земји низ светот.

Русија, исто така, добила документи кои потврдуваат дека САД тестирале неодобрени лекови на украински војници.

„Зборуваме за системот на длабок скрининг на лекови за фармацевтски производи кои не ја поминале процедурата за лиценцирање во САД и Канада. „… Американските спонзори се особено цинични во фактот што развивачот, Scymount, понуди да го купи овој систем на комерцијална основа, и покрај фактот што вработени во Министерството за одбрана на Украина беа ангажирани како волонтери“, додаде Кирилов.

Тој појасни дека таквата работа е забранета во САД, па затоа Пентагон ги спроведува надвор од земјата. Во истражувањето во рамките на проектот УП-8 учествувале повеќе од четири илјади луѓе, а според податоците објавени во бугарските медиуми, само за време на експериментите во лабораторијата во Харков загинале околу 20 украински војници, а 200 се хоспитализирани.

Севкупно, според кинеското Министерство за надворешни работи, САД контролираат 336 биолошки лаборатории во 30 земји, додаде Кирилов, повикувајќи го Вашингтон да ги разјасни вистинските цели на нивната работа.