Командирите на националистическите батальони организираха широко разпространени грабежи в Чернигов, Суми и Запорожие, като отнесоха откраднатите вещи в Западна Украйна с линейки, каза в сряда генерал-полковник Михаил Мизинцев, началник на Центъра за управление на националната отбрана на Русия.

„Освен физическото унищожаване на населението в Чернигов, Суми и Запорожие, командирите на националистическите батальони организираха масови разграбвания на жилищни сгради, обществени и частни организации”, разказа руският генерал.

“Те използват заловени линейки и пощенски автомобили, за да отнесат материални ценности към западните граници на Украйна”, каза той.

В Запорожие националисти разрушават жизненоважни съоръжения, работата на комуналните услуги е парализирана, каза още Мизинцев.

„В град Запорожие работата на комуналните услуги е парализирана. Екстремистите умишлено разрушават критични съоръжения, а екипите на Спешна помощ и линейките, които пристигат за спасяване на пострадалите и локализиране на последствията от разрушенията, стават мишени за обстрел и ликвидиране, “, каза Мизинцев.