Лековите за висок холестерол имаат неочекуван негативен ефект

Експертите потсетуваат дека статините се достапни на рецепт со цел да се намали нивото на „лошиот“ холестерол, односно липопротеините со мала густина, кои се потенцијално опасни за организмот. Тие можат да доведат до блокирање и стегање на артериите и кардиоваскуларни болести, а лекарите ги препишуваат за да го намалат ризикот од мозочен или срцев удар, пишува zdrave.to.

За повеќето луѓе, овие лекови се безбедни и ефикасни, но имаат и голем број несакани ефекти. Како што се дигестивни проблеми, болки во мускулите, ментални проблеми и оштетување на црниот дроб. Меѓутоа, неодамна се појави поретко, но прилично алармантен симптом.

Ова се некои статини кои предизвикуваат постојана кашлица кај пациентите. Неколку дена по нивното земање, некои пациенти развиле постојана кашлица по започнувањето на третманот. Медицинските истражувања последователно покажаа дека кашлицата не е поврзана со никакви проблеми со белите дробови или дишните патишта. Кашлицата престана дури откако беа прекинати статините.

Експертите го препорачуваат следново: „Веќе се пријавени многу ретки случаи на интерстицијална белодробна болест со долготрајна терапија со некои статини. Но, кашлицата без да влијае на белите дробови сè уште не е наведена како несакан ефект на статините. Лекарите заклучија дека овие случаи се навистина поврзани со третман со статини.

И тие сугерираа дека можните механизми со кои овие лекови предизвикуваат кашлање се поврзани со нивната способност да го зголемат производството на простагландини и азотен оксид. И тие можат да ја зголемат чувствителноста на рефлексот на кашлица во телото.

„Доколку мислите дека доживувате несакани ефекти од статините, не ги прекинувајте“, советува клиниката Мајо. „Разговарајте со вашиот лекар, прашајте дали може да помогне – сменете ја дозата или препишете друг вид на лек.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа