Русија нема да ги продолжи преговорите за мировен договор со Јапонија, како со една искрено непријателска земја, која сака да им наштети на интересите на нашата земја. Ова се наведува во соопштението објавено на сајтот на руското МНР.

„Во сегашните услови, руската страна нема намера да ги продолжи преговорите со Јапонија за мировен договор поради неможноста да се разговара за потпишување на клучниот документ за билатералните односи со земја која е отворено непријателска и сака да им наштети на нашите интереси. “ во соопштението.

Според МНР, „Русија се повлекува од дијалогот со Јапонија за воспоставување заеднички економски активности на јужните Курилски острови“.

Безвизното патување за јапонските граѓани исто така е прекинато врз основа на договори за безвизна размена меѓу јужните Курилски Острови на Руската Федерација и Јапонија. „Русија се повлекува од дијалогот со Јапонија за воспоставување заеднички економски активности на јужните Курилски Острови“, се вели во соопштението.

Дополнително, Русија го блокираше продолжувањето на статусот на Јапонија како партнер на Црноморската организација за економска соработка во секторскиот дијалог.

„Целата одговорност за штетата на билатералната соработка и интересите на самата Јапонија е на официјален Токио, кој намерно избра антируски курс наместо да развива заемно корисна соработка и добрососедство“, соопшти МНР.

Во средината на март, јапонското раководство даде неколку нови конфронтирачки изјави за територијални претензии кон Русија. Подоцна, во врска со руската воена операција во Украина, беше објавена одлука за отповикување на статусот на Русија како најповластена нација во билатералните трговски односи во рамките на Светската трговска организација (СТО).

Јапонија продолжува да бара руските острови Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, чиј суверенитет конечно беше одобрен со Законот за предавање на Јапонија од 2 мај 1945 година.