Рускиот лидер Владимир Путин објави нова одлука за плаќања за извоз на природен гас во Европската унија и другите прогласени од Русија за непријателски земји / вкл. а за Бугарија-б.р./.

Руската Федерација ќе доставува сино гориво за европските потрошувачи за рубли, рече претседателот. Се истакнува дека оваа иницијатива ќе профункционира во најкраток можен рок.

Дополнително, шефот на државата додаде дека Москва ја цени својата репутација како сигурен снабдувач со енергија. Поради оваа причина, државата ќе транспортира суровини по цени и волумени кои претходно беа предвидени со договорите.

Државната дума позитивно  се изјасни за одлуката на Путин  да ги претвори плаќањата за рускиот природен гас во рубли. Познато е дека Русија ќе продолжи да испорачува гас во обем и по цени утврдени во претходните договори.

Претседателот на комисијата на Државната дума за имот  Сергеј Гаврилов  смета дека тоа е правилна мерка, прецизирајќи дека нејзиното воведување било предложено порано.

„Првиот сериозен чекор кон гарантирање на вистинскиот суверенитет на Русија и создавање зона на рубљата е направен. Сметаме дека е препорачливо да се користат рубли кога се плаќа за други извори на енергија. Ова ќе придонесе за зајакнување на рубљата, нејзино формирање како резервна валута, а исто така ќе ги намали ризиците од инфлација.
Драго ни е што Банката на Русија ја поддржа одлуката и подготвени сме за соработка“, изјави Сергеј Гаврилов.