Постигнат е договор меѓу Малезија и Виетнам да не се поддржат антируските санкции. Малезискиот премиер Исмаил Сабри Јакоб им изјави на новинарите на 22-ри март.

За време на брифингот по неговата работна посета на Виетнам, Џејкоб рече дека Малезија и Виетнам се договориле да не ги поддржуваат санкциите против Русија.

„Разговаравме за руско-украинскиот конфликт и се согласивме дека Малезија и Виетнам ќе останат неутрални по ова прашање“, рече Бернама.

„Што се однесува до санкциите против Русија, ние не ги поддржуваме“, рече тој.

Страните не поддржуваат еднострани санкции, ние признаваме ограничувања што може да ги наметне само Советот за безбедност на ОН“, рече Исмаил Сабри.

Премиерот рече дека Малезија и Виетнам „не поддржуваат таква агресија против суверена држава“, нагласувајќи дека нивната „позиција е немешање“.

„Сметаме на дипломатско решение за кризата во Украина“, додаде тој.