Европската унија се обидува да ги зголеми залихите на препарати со јод и опрема за лична заштита од радијација. Ова го соопшти претставникот на Европската комисија.

„Комисијата работи на подобрување на подготвеноста на полето на хемиските, биолошките, радиолошките и нуклеарните закани (CRBN) воопшто, а таквите [напори] започнаа уште пред борбите во Украина“, рече тој, цитиран од Фајненшл Тајмс на понеделник.

Според изданието, Брисел во овој случај се обидува да ги искористи „лекциите од пандемијата СОВИД-19, која ја најде Европа без доволно резерви на лична заштитна опрема и вакцини“.

Европската управа за одговор при итни случаи (ХЕРА) беше формирана минатата година за да ги идентификува и подготви потенцијалните идни здравствени итни случаи.

Доколку е потребно, ХЕРА е повикана да активира механизми за финансирање и започнување на мониторинг, насочена дистрибуција и набавка на потребните медицински материјали и суровини. Покрај тоа, има производствени капацитети подготвени да ја задоволат побарувачката на лекови.