Според медиумите, заменик-министерот за надворешни работи на Руската Федерација за Африка и Блискиот Исток Михаил Богданов планира да посети четири земји на континентот: Гвинеја, Мали, Того и Бенин. Истовремено, новинарите нагласуваат дека позицијата на Кремљ е најсилна во соработка со преодната влада во Бамако.

„ На почетокот на март, министерот за одбрана Садио Камара ја посети Москва, каде, покрај безбедносните прашања, можеби се разговараше и за изгледите за развој на рудници за злато“, соопшти африканското разузнавање.

Главна тема на посетата на Богданов на четирите африкански престолнини би можела да биде работата со сојузниците и зајакнувањето на надворешните врски. Лидерите на републиките стравуваат дека специјалната операција може да го прекине снабдувањето со жито и гориво, но тоа најверојатно нема да се случи. Контрасанкциите на Руската Федерација ги засегаат само оние сили кои воведоа рестриктивни мерки против Москва.

Еден од најважните точки на агендата на руското Министерство за надворешни работи може да биде соработката со Гвинеја, каде што работи Русал груп, глобален производител на боксит. Обемот на увозот од земјава во 2021 година изнесува 102,2 милиони долари. Државниот сектор за ископување злато зависи и од Кремљ, бидејќи вториот по големина рудник во Лефа е во сопственост на Нордголд.

Претходно се дозна дека африканската војска сака да се приклучи на руската операција за деназификација и демилитаризација на Украина. Така, армиите на Црниот континент имаат намера да го поддржат главниот сојузник.