Велика Британија и платила на Русија околу една милијарда фунти за јаглен, нафта и гас, покажуваат податоците на руското Национално биро за национална статистика.

Три милиони фунти биле потрошени за сточна храна, 24,9 милиони фунти за хемикалии, околу 33,1 милиони фунти за метали.

Вкупно, еден месец пред воведувањето на антируските санкции, на увоз од Русија, Велика Британија потрошила околу 2,5 милијарди фунти. Претходниот рекорд за купување од Русја бил нешто под 1,4 милијарди фунти и тоа во декември 2020 година, додека, пак, Британците потрошиле 1,3 милијарди фунти на руска стока во декември 2021 година.

Од почнувањето на руско-украинскиот конфликт, британските власти се најжестоки заговорници за заострување на санкциите против Русија, а Велика Британија заедно со САД го стопира увозотр на руски енергенси. Сепак, тоа нема да има преголемо влијание, затоа што снабдувањето со природен гас од Русија се проценува на околу пет отсто од вкупниот опсег на британски набавки во оваа област.