КРАЈ! И ПОКРАЈ ЗАКОНОТ ЗА ЗАДОЛЖИТЕЛНА BAKЦИНАЦИJA – ВО ВИЕНА ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ BAKЦИНИPA!

Очигледно поминаа деновите кога луѓето стоеја во ред за да се вaкцинираат. За време на посетата на наголемиот вакцинален центар во Австрија, се забележуваа значително повеќе вработени на лице место отколку оние кои беа подготвени да вaкцинираат. Сепак, најголемиот пункт за вакцинација во државата засега треба да остане отворен секој ден од 7 до 19 часот.

Лекарската асоцијација вели дека толку малата стапка на вaкцинирање би можеле да ја извршат и општите лекари. „Треба да процените и да видите дали има поевтини алтернативи. Треба да се распрашате и да видите колку луѓе се вaкцинирани во една услуга и колку труд е вложен во тоа“, вели Нагме Камалејан-Шмид, претставник на лекарите во Виенската лекарска асоцијација, пишува ORF.

Градот Виена не сака да открие колку се високи трошоците за вработување или персонал во центарот за вaкцинација. Канцеларијата на градскиот здравствен советник Питер Хакер (SPÖ) соопшти дека бројот на вработени е намален од 262 на крајот на ноември на моментално 41, не вклучувајќи ги чуварите. Последниве денови во главниот вaкцинален центар се вaкцинирани во просек по 435 лица.

Во секој случај, побарувачката за вaкцинација стагнира низ Виена. Уште на почетокот на декември во градот дневно се давале 24.442 дози вaкцина, а сега дневно се консумираат само 1.545 дози вaкцина. Ниту стапувањето на сила на задолжителната вaкцинација на 5 февруари не донесе никаков поттик. Речиси нема побарувачка за вaкцинација ниту од општите лекари: „Имавме врв на крајот на минатата година. Во тоа време во мојата ординација секојдневно вaкциниравме по 60 до 80 луѓе. Сега е три до четири на ден “, вели Камалејан-Шмид.

Градот засега не сака да го затвори австрискиот центар за вaкцинација. Сегашниот план предвидува пунктот за вaкцинација да остане отворен до крајот на април. Планирањето за мај ќе се одржи кон крајот на март. Веќе има намалување. Центрите за вaкцинација во две подрумски хали во Австрискиот центар се затворени. Тие сега служат како контакт точка за бегалците од Украина.

Речиси 70 отсто од населението во Виена во моментов има валиден сертификат за вaкцинација. Ниту протеинската вакцина „Нуваксовид“ од американскиот производител „Новавакс“, која сега е достапна во Австрија, досега не доведе до зголемување на подготвеноста за вaкцинација. Oваа вaкцина користи потрадиционална технологија од другите вaкцини против корoнавируc. Затоа, властите се надеваа дека може да привлече луѓе кои претходно одбивале да се вaкцинираат.

Сепак, ситуацијата по една недела е загрижувачка, објави во неделата Ö1 „Journal um acht“. Како резултат на тоа, само 429 луѓе беа вaкцинирани со вaкцината Новавaкс во Виена до петокот – од околу 9.000 пријавени.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа