Германски политиколог објасни што ќе се случи ако Европската унија излезе на фронтот во војна со санкции со Русија! Многу земји од Европа ќе и свртат грб на Америка….

Некои земји од Европската унија ќе го отфрлат предлогот на Соединетите Американски Држави за воведување нови санкции против Руската Федерација поврзани со енергетскиот сектор на економијата.

До овој заклучок дошол познатиот германски политиколог Александар Рар откако ја анализирал ситуацијата на меѓународната сцена.

Во интервју за Националната служба за вести, Рар детално објасни зошто Европа би одбила да ги поддржи методите на американските санкции, а исто така објасни кој ќе биде првиот што ќе настрада од почетокот на „енергетската војна“ со Русија, доколку тоа се случи .

Александар Рар пред сè го привлече вниманието на фактот дека политиката на санкции на Западот даде неочекуван резултат. Така, економските ограничувања му зададоа сериозен удар на енергетскиот сектор во Европа, кој веќе почна да трпи загуби во позадина на наглото зголемување на цените на суровините.

Според политиколози, малку е веројатно дека Германија, како и другите европски земји, ќе ги поддржат новите антируски санкции предложени од САД, бидејќи таквите мерки ќе доведат до непоправливи последици на меѓународниот енергетски пазар.

Така, Берлин всушност признава дека не може да ги отфрли руските суровини, бидејќи не е подготвен за светските економски шокови кои можат да настанат по таквата одлука.

Рар објасни кој прв ќе настрада од почетокот на „енергетската војна“ со Русија. Значи, доколку Европа интервенира во нова конфронтација со санкции против Москва, ќе се соочи со сериозни последици.

Германија и другите европски земји ќе се најдат во крајно непријатна ситуација поврзана со недостигот на енергетски ресурси и последователниот колапс на цели сектори на економијата.

„Пред секој чекор што сега сакате да го направите на Запад, мора веднаш да размислите за последиците, како шахист.

Експлозивно е сега да се започне војна во енергетскиот сектор, пред се за Европа, а не за Америка или Лондон, на кои им е гајле, тие се самодоволни, имаат свои извори одамна“, заклучи. Рар.

Webtribune.rs

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа