Погледнете колку ја мразат Битола! СДСМ и ДУИ кочат изградба на мост во Битола со кој ќе се реши сообраќајниот хаос?

Битолчани имаат право кога бараат конечно решавање на сообраќајниот хаос во центарот на градот, но заслужуваат и да бидат информирани до каде е постапката и каде е закочена процедурата за санација на Мостот кај Безистен, Стар 120г, без ревизија скоро 40години.
– 10ти Ноември 2021г. ден на примопредавање на новата локална самоуправа во Битола – ЈП Нискоградба во координација со МВР носи одлука за затворање на мостот.
– 11ти Ноември 2021г – При тековно одржување на улиците од страна на ЈП Нискоградба, односно копање на асфалтот се утврдува дека мостот има оштетување на конструкцијата и мора да се спроведе постапка за добивање одобрение за негова реконструкција (затоа што мостот се наоѓа во централното градаско подрачје на Битола, кое е заштитено со Закон за прогласување на старото градско јадро на Битола за културно наследство од особено значење).
Општинските институции своите обврски ги завршија во рекордно време.
Потребни одобренија и согласности
👇
✅ Дозвола од бирото за јавни набавки за постапка од крајна итност
✅ Избрана најповолна понуда за изработка на основен проект, изведба, надзор, како и ревизија
✅Мислење од ИЗИС -Министерство за транспорт и врски
❌Мислење од управа за заштита на културно наследство – Министерство за култура (документацијата еднаш вратена од оваа институција и повторно пратена на разгледување)
❌Водостопанска согласност-Министерство за Земјоделство, шумарство и водостопанство
❌Одобрение за реконструкција – Министерство за транспорт и врски
May be an image of 1 person and outdoors
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа