Ќе остане ли Европа без Фејсбук и Инстаграм?

Доколку Мета не ги пренесе, складира и обработи податоците од европските корисници на серверите во САД, Фејсбук и Инстаграм би можеле да бидат затворени во Европа, изјави во својот годишен извештај сопственикот на гигантот на социјалните мрежи, Марк Закерберг.

 

Клучното прашање за Мета е трансатлантскиот пренос на податоци регулиран со т.н штит за заштита на податоци и договори од друг тип што Мета ги користи или ги користел за складирање податоци од европски корисници на американски сервери. Постојните договори за пренос на податоци во моментов се под строг надзор во ЕУ.

 

Во својот годишен извештај до Комисијата за хартии од вредност на САД, Мета предупредува дека доколку не се усвои нова рамка и на компанијата не и се дозволи да користи тековни моделски договори „или алтернативи“, компанијата можеби нема да може да понуди голем дел од своите „повеќето важни производи и услуги“, вклучувајќи ги Фејсбук и Инстаграм, во ЕУ, информира Гардијан.

 

Размената на податоци меѓу земјите и регионите е клучна за обезбедувањето на нејзините услуги и насоченото рекламирање, нагласува Мета. Затоа, претходно ја користеше трансатлантската рамка за пренос на податоци, наречена „Штит за заштита на податоци“, како правна основа за овие преноси на податоци. Сепак, овој договор беше поништен од Судот на правдата на Европската унија во јули 2020 година поради прекршување на заштитата на податоците. Оттогаш, ЕУ и САД нагласија дека работат на нова или ажурирана верзија на договорот. Покрај Privacy Shield, Мета користи т.н модели на договори или стандардни договорни клаузули како главна правна основа за обработка на податоци од европските корисници на американските сервери. Овие модели на договори се под еднаков надзор во Брисел и во другите делови на ЕУ.

 

Ник Клег, потпретседател на Мета за глобални прашања и комуникации, предупреди дека „недостатокот на безбеден, безбеден и легален меѓународен пренос на податоци ќе и наштети на економијата и ќе го попречи растот на бизнисот базиран на податоци во ЕУ, исто како што се стремиме да закрепнеме од Ковид-19“.

 

„Влијанието ќе го почувствуваат големите и малите бизниси, во многу сектори“, рече тој. „Во најлошото сценарио, ова може да значи дека мал технолошки стартап во Германија веќе нема да може да користи давател на облак услуги со седиште во САД. Шпанска компанија за развој на производи веќе нема да може да работи во неколку временски зони“. Француски трговец може да открие дека повеќе не може да одржува телефонски центар во Мароко“, рече Клег.

 

Тој додаде: „Додека креаторите на политиката работат на изнаоѓање одржливо и долгорочно решение, ги повикуваме регулаторите да преземат пропорционален и прагматичен пристап за да го минимизираат нарушувањето на илјадници бизниси кои, како Facebook, се потпираат со добра волја на овие механизми за трансфер. податоци на сигурен и безбеден начин“.

 

По изјавата на Клег, портпаролот на Мета изјави за Сити АМ: „Ние немаме апсолутно никаква желба или планови да се повлечеме од Европа, но едноставната реалност е дека Мета, како и многу други бизниси, организации и услуги, се потпира на пренос на податоци меѓу ЕУ. други компании, ние се придржуваме до европските правила и се потпираме на стандардни договорни клаузули, како и соодветни мерки за заштита на податоците за да работиме со глобалните услуги. низа индустрии, внимателно го следиме потенцијалното влијание врз нашите европски операции за време на овие настани“.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа